onsdag 28 januari 2009

Alan Smithees & Roys

Det här är systrarna Bergdahls version av en bra- och dåligtlista. Inne- och utelista, fast vi vill inte använda dessa löjliga uttryck, för det klingar bara Veckorevyn, och sånna nivåer höjer vi oss högt över. Man kan även kalla det hyllar/hånar (som Djungeltrumman så väl har uttryckt saken) om man nu skulle vilja det. Men, som passande på en filmfestival, har vi nu myntat uttrycket "Alan Smithees & Roys". För er som inte är ultimata filmnördar eller som inte lägger all trivial fakta på minnet är Alan Smithee en pseudonym för regissörer som på 60-talet inte ville stå för sina egna filmer och skapade då mannen Alan Smithee som om man kastar om bokstäverna bildar "the Alias Men". Det blev lite svårare när vi skulle komma på vad som skulle vara den positiva motsvarigheten, eftersom det finns så otroligt många bra och duktiga regissörer. Men varför inte Roy, för att hedra både Avenyns finaste biograf och vår kära hedersordförande som går under samma namn.

Dessa namn kommer att dyka upp lite här och var i Systrarna Bergdahls blogg och vi tänkte inviga detta med en positiv Roys-lista.

Roys:

Systerskap! Detta gäller faktiskt inte bara för det Bergdahlska blodet utan också alla nära och kära, vänner, festivalarbetare och trevliga människor som lyser upp denna tid då det är så farligt lätt att bli cyniker.

Förkylningar! Bara för att det känns som om man nu för tiden måste ha en ursäkt för att inte gå ut på helgerna är detta perfekta undanflykten. Alla börjar ju bli uttjatade på "jag är lite trött/jag har lite ångest/det är kallt ute"-tramset. Att inte trotsa kylan och ha filmmaraton dessutom är big yeah-yeah.

Utropstecken! Allt i positiv anda! Woho! Skål!

Slå vad! En oerhört underhållande sysselsättning när man sitter lugna kvällspass bakom infodisken. Gårdagens vad var att Olivia skulle ha på sig en clownnäsa i två timmar i utbyte av en stor tjänst. Hon klarade en och en halv timme, men skrattade, det gjorde jag (och ganska många festivalgäster också). Bild kommer snart.

Drakens fantastiska café! Kalla dagar, kalla nätter. Spring en trappa upp och kom upp i normal kroppsvärme med kaffe eller te, en god kaka och sköna soffor. På helgerna serveras också världens (i alla fall Göteborgs om ni inte skulle tro mig) godaste semlor, men kom hit på förmiddagen, dem är mycket populära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar